

Hjælpemidler fik volden til at falde
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Annemette Grant Larsen - 13-06-2017
Da plejepersonalet på to hospitaler begyndte at bruge hjælpemidler mere i det daglige arbejde, faldt volden. Det viser ny forskning.
De skal egentlig rulle, trække, skubbe og bruge hjælpemidler. Men plejepersonalet ender sommetider med hurtige løsninger og gør det ikke altid, selvom det er muligt.
Nu viser ny forskning, at øget brug af hjælpemidler på to hospitaler førte til mindre vold og trusler. Undersøgelsen er gennemført blandt cirka 500 social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker på Aarhus Universitetshospital og Hospitalsenheden Horsens.
Kun hver femte sygeplejerske eller sosu-assistent oplevede episoder med fysisk vold, efter at personalet var blevet bedre til at bruge glidestykker, vendelagner, lifte og andre hjælpemidler. Tidligere var det hver tredje.
- En del af årsagen er nok, at der er mere fysisk afstand mellem plejepersonalet og patienten, når de bruger hjælpemidler. Men det kan også handle om, at patienten måske føler sig mere tryg i fx en lift og ikke er bange for at ryge ud af hænderne på personalet og ned på gulvet, og at patienterne derfor er mere rolige, siger cand.scient.san og ph.d.-studerende, Bettina Wulff Risør fra Center for Sundhedsøkonomisk Forskning på Syddansk Universitet. Hun har været projektleder på undersøgelsen.
Også færre trusler
Undersøgelsen viste også, at volden i gennemsnit er faldet fra 5,8 tilfælde til 3,4 tilfælde blandt de sygeplejersker og sosu´er, som har været udsat for vold på jobbet.
Færre oplevede desuden psykisk vold fx i form af trusler eller ydmygende tiltale. Det tal er faldet fra 37 procent til 32 procent. Og samtidig var der færre episoder. Det gennemsnitlige antal episoder af psykisk vold var nemlig faldet fra 7,7 til 4,4 .
Plejepersonalet fik ikke mindre ondt
Forskerne har også undersøgt, om den mere udbredte brug af hjælpemidler har givet sig udslag i bedre helbred hos plejepersonalet, et år efter at personalet begyndte at bruge hjælpemidlerne mere. Men der var ingen effekt at spore på smerter i lænd, ryg, nakke og skuldre eller på ulykker og sygefravær.
Forskerne har også undersøgt, om den mere udbredte brug af hjælpemidler har givet sig udslag i bedre helbred hos plejepersonalet, et år efter at personalet begyndte at bruge hjælpemidlerne mere. Men der var ingen effekt at spore på smerter i lænd, ryg, nakke og skuldre eller på ulykker og sygefravær.
Bettina Wulff Risør mener, at det skyldes, at et år er for kort tid til at kunne opnå en helbredseffekt:
-Havde vi fulgt op efter fem år, hvor adfærden havde været den samme som i det første år, tror jeg, vi ville kunne se en helbredseffekt, siger hun.
To hospitaler deltog
Undersøgelsen er gennemført på Aarhus Universitetshospital og Hospitalsenheden Horsens på i alt seks afsnit, to medicinske, to ortopædkirurgiske og to intensive afsnit. Den er finansieret af Forebyggelsesfonden. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har deltaget i fortolkningen af projektets resultater og udarbejdelse af den videnskabelige artikel.
Læs den videnskabelige artikel
Risør BW, Casper SV, Andersen LL og Sørensen J. A multi-component patient-handling intervention improves attitudes and behaviors for safe patient handling and reduces aggression experienced by nursing staff: A controlled before-after study. Applied Ergonomics 2017. DOI 10.1016/j.apergo.2016.10.011
Yderligere oplysninger
Cand.scient.san og ph.d.-studerende fra Center for Sundhedsøkonomisk Forskning på Syddansk Universitet, SDU, Bettina Wulff Risør.