Spring over hovedmenu

Ph.d-forsvar om medarbejderinddragelse i arbejdsmiljøinterventioner

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 21-09-2018

Hvordan udvikler og beslutter medarbejdere og ledere de konkrete initiativer, der sættes i værk for at forbedre arbejdsmiljøet i medarbejderinddragende interventioner? Det har Christian Dyrlund Wåhlin-Jacobsen undersøgt i sit ph.d.-projekt, som han forsvarer den 4. oktober 2018 kl. 12.30 på Copenhagen Business School, CBS.

Anbefalinger om at inddrage medarbejderne i arbejdsmiljøarbejdet findes både i den videnskabelige litteratur og i arbejdsmiljøpolitikker på nationalt og internationalt niveau.
Men en række undersøgelser peger på, at medarbejderinddragelse ikke altid har de forventede effekter, og at medarbejderne kan opleve, at de kun i meget begrænset omfang kan påvirke forholdene på arbejdspladsen.

Formålet med ph.d.-afhandlingen

Medarbejdernes muligheder for at påvirke arbejdsmiljøet på arbejdspladsen gennem medarbejderinddragende interventioner afhænger i vid udstrækning af de konkrete initiativer, som man sammen beslutter at gennemføre på arbejdspladsen for at skabe forandring.

Formålet med afhandlingen var derfor at undersøge, hvordan disse initiativer udvikles og besluttes. I forhold til den eksisterende forskning på området præsenterer afhandlingen et nyt perspektiv, der ser medarbejderinddragelse som en interaktiv proces mellem medarbejdere, ledere og eventuelt andre deltagere i de medarbejderinddragende aktiviteter.

Med afsæt i dette nye perspektiv sætter afhandlingen fokus på de forhold ved samtalen mellem ledere og medarbejdere, der er afgørende for, at deltagerne udvikler og beslutter relevante initiativer.

Ph.-d.-projektet er en del af et større projekt på NFA

Ph.d.-projektet er en del af et større forskningsprojekt ’Nye perspektiver på medarbejderinddragelse’, der er forankret på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA og baseret på data indsamlet i projektet ’Styrket Arbejdsevne for Medarbejdere i Industrien’.

Vejledere

  • Lektor, ph.d., Magnus Larsson, Institut for Organisation, Copenhagen Business School
  • Adjunkt, ph.d., Mette Mogensen, Institut for Organisation, Copenhagen Business School
  • Professor, ph.d., Andreas Holtermann, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Bedømmelsesudvalg

  • Lektor, ph.d., Elisabeth Naima Mikkelsen, Institut for Organisation, Copenhagen Business School
  • Professor, ph.d., Jan Svennevig, Senter for flerspråklighet, Oslo Universitet
  • Professor, ph.d., Peter Hasle, Institut for Materialer og Produktion, Aalborg Universitet

Tid og sted

  • Tid: Torsdag den 4. oktober 2018 kl. 12.30
  • Sted: Copenhagen Business School, lokale SP208, Solbjerg Plads 3, 2000 Frederiksberg.

Forsvaret foregår på engelsk. Interesserede er velkomne. Efter forsvaret er Institut for Organisation vært ved en reception for inviterede deltagere og andre gæster.

Finansiering

Ph.d.-projektet er finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden på baggrund af data indsamlet i projektet Styrket Arbejdsevne for Medarbejdere I Industrien, der var finansieret af Satspuljerne.

Yderligere oplysninger

Forskningschef Henriette Bjørn Nielsen, NFA