Spring over hovedmenu

Tre brancher vurderer deres udsættelse for biologiske stoffer og materialer

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Hanna Sigga Madslund - 01-11-2018

Mindst 65.000 medarbejdere inden for især landbrug, men også bygge og anlæg samt fremstilling og råstof kan være udsat for biologiske stoffer og materialer på jobbet. Det viser en rapport, som har kortlagt det biologiske arbejdsmiljø for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Organisk støv, mikroorganismer og svampesporer. Mindst 65.000 medarbejdere inden for tre brancher kan være udsat for sådanne typer af biologiske stoffer på jobbet.

Det viser en rapport, hvor 667 virksomheder inden for brancherne ’Fremstilling og råstof’, ’Bygge og anlæg’ samt ’Landbrug’ har medvirket i en kortlægning af det biologiske arbejdsmiljø, som Mærsk Nielsen HR har gennemført for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Antallet svarer til, at 61 procent af de virksomheder, som fik mulighed for det, valgte at deltage i undersøgelsen, som var en undersøgelse, der blev besvaret via telefoninterviews.

Resultaterne viser, at medarbejdere på mellem 14 og 79 procent af virksomhederne fra de tre undersøgte brancher kan være udsat for biologiske stoffer og materialer på jobbet. Landbruget topper med 79 procent, mens Bygge og anlæg står for 22 procent og Fremstilling og råstof for 14 (se grafikken nedenfor).

Forskellige kilder til biologisk udsættelse

Udsættelserne omfatter især organisk støv, organisk materiale ved håndtering af planter, mikroorganismer ved pleje og behandling af dyr, organiske materialer fra kloak eller spildevand samt svampesporer, som frigives i arbejdsmiljøet. Spørgsmålet er, om det er et helbredsproblem:

- I ethvert miljø, på jobbet, derhjemme eller i naturen, vil man være udsat for biologiske stoffer, altså naturligt forekommende mikroorganismer. Det er ikke i sig selv et helbredsproblem. Det bliver det først, hvis koncentrationen af mikroorganismerne er for høj, eller når der er specifikke, fx sygdomsfremkaldende mikroorganismer til stede. Man må dog formode, at virksomheder, der i undersøgelsen har sagt ja til at de bliver udsat for biologiske stoffer, er dem, der oplever, at de kan være generet af det, siger seniorforsker Anne Mette Madsen fra NFA.

Mere viden om støvet vil være relevant

Hvis det er tilfældet, at de virksomheder, som har svaret ja, er generet af udsættelsen, kan der være grund til at undersøge sagen nærmere:

- For alle tre brancher vil det være relevant at få mere viden om, hvad støvet indeholder, og hvad det kan give af helbredseffekter for bedre at kunne forebygge eventuelle problemer. Især må det gælde for landbruget, da det er velkendt, at medarbejdere i denne branche har en større risiko end mange andre for at blive udsat for høje koncentrationer af organisk støv. Det er desuden bemærkelsesværdigt, at en stor gruppe inden for bygge og anlæg oplever, at de er udsat for biologiske stoffer, da der ikke tidligere er lavet egentlige undersøgelser om udsættelsen for mikroorganismer relateret til helbredseffekter inden for denne branche, siger Anne Mette Madsen.

Hun tilføjer, at fremstilling og råstof er en forskelligartet gruppe af virksomheder, som det er vanskeligt at sige noget om.

Formålet med undersøgelsen var ikke blot at indhente oplysninger om virksomhedernes udsættelse for kemikalier, støv og mikroorganismer, men også om deres APV-arbejde, risikovurderinger og forebyggelsesstrategier i forhold til biologiske stoffer.
Ifølge rapporten er det langt fra alle virksomheder, der oplyser, at de gennemfører en biologisk APV (se nedenfor). Til gengæld oplyser en tredjedel af virksomhederne, at de bruger andre typer af risikovurderinger i arbejdsprocesserne.

Hovedresultater af undersøgelsen

Udsættelse for biologiske stoffer
Virksomhederne blev blandt andet spurgt, om de havde medarbejdere, der var udsat for biologiske stoffer og materialer. Det bekræftede henholdsvis

  • 22 procent af virksomhederne fra branchen ’Bygge og anlæg’
  • 79 procent af virksomhederne fra branchen ’Landbrug’
  • 14 procent af virksomhederne fra branchen ’Fremstilling og råstof’.

Grafikken nedenfor viser andelen af virksomheder i de tre brancher, som selv oplyser at have medarbejdere, der er udsat for biologiske stoffer.

Udarbejdet af grafiker Trine Larsen, NFA

Antal udsatte medarbejdere
Virksomhederne vurderede også, hvor mange medarbejdere der var eller kunne være udsat for biologiske stoffer. Ud fra svarene har Mærsk Nielsen HR beregnet, at

  • mindst 30.000 medarbejdere (ud af 131.728) i ’Bygge og anlæg’ kan være udsat for biologiske stoffer
  • mindst 20.000 medarbejdere (ud af 38.728) i ’Landbrug’ kan være udsat for biologiske stoffer
  • mindst 15.000 medarbejdere (ud af 267.094) i ’Fremstilling og råstof’ kan være udsat for biologiske stoffer.

Samlet set svarer det til, at mindst 65.000 medarbejdere i de tre brancher kan være udsat for biologiske stoffer.

Grafikken nedenfor viser antallet af medarbejdere, der, ifølge virksomhederne selv, er eller kan være udsat for biologiske stoffer i arbejdsmiljøet.

Udarbejdet af grafiker Trine Larsen, NFA

Grafikken nedenfor viser, hvor stor en procentdel af medarbejderne i de tre brancher, der ifølge virksomhederne selv, jævnligt er udsat for forskellige typer af biologiske stoffer i arbejdet.

Udarbejdet af grafiker Trine Larsen, NFA

Strategier for forebyggelse

  • 29 procent af de virksomheder, der vurderer, at medarbejdere kan være eller er udsat for biologiske stoffer, har udarbejdet en biologisk AP
  • Ud af alle de 667 virksomheder i undersøgelsen svarer
     - 62 procent, at de har udarbejdet arbejdspladsbrugsanvisninger
     - 35 procent, at de anvender andre risikovurderinger som APV, instruktion, rundgang og møder
  • Virksomhederne har svaret, at de både anvender administrative og tekniske sikkerhedsforanstaltninger, udskifter stoffer med mindre farlige eller mindre generende, undlader at anvende stoffer, der er farlige eller generende, men at de især bruger personlige værnemidler til at beskytte deres medarbejdere mod udsættelse for biologiske stoffer.

Se grafikken nedenfor.

Udarbejdet af grafiker Trine Larsen, NFA

Læs rapporten

Kortlægning af det biologiske og det kemiske arbejdsmiljø. Virksomhedssurvey i tre brancher. Udarbejdet af Mærsk Nielsen HR for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, marts 2018. 47 sider.

Læs mere

Om kravet om biologisk APV på Arbejdstilsynets hjemmeside.

Yderligere oplysninger

Seniorforsker Anne Mette Madsen, NFA.

Temanyhedsbrev om mikroorganismer i arbejdsmiljøet

Ovenstående artikel er en del af NFA's temanyhedsbrev om mikroorganismer i arbejdsmiljøet udsendt torsdag den 1. november 2018.

Læs hele temanyhedsbrevet her.