Spring over hovedmenu

Participatorisk tilgang halverede stressniveauet på Novo Nordisk

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 10-12-2019

En trivselsundersøgelse tilbage i 2015 viste, at 14 procent af medarbejderne i forskningsafdelingen på Novo Nordisk rapporterede, at de følte sig stressede. Tallene viste også, at det ikke var særlige aldersgrupper, faggrupper eller teams, der var ramt, men at det var et problem bredt i organisationen. Det stod klart for ledelsen, at man måtte gøre noget.

 - Vi kiggede derfor på, hvad forskningen kan fortælle os om stressforebyggelse. Vi ville gerne et spadestik dybere og se på, hvad årsagerne var til, at medarbejderne følte sig stressede, og hvad man kan gøre ved det. Ikke blot symptombehandle ved at tilbyde den enkelte medarbejder et kursus i mindfulness. Derfor var vi interesserede i at lave en medarbejderinddragende indsats, fortæller arbejds- og organisationspsykolog hos Novo Nordisk, Nadia El-Salanti.

Mange af de stressforebyggende indsatser rundt omkring på de danske arbejdspladser fokuserer på individrettede tiltag på trods af, at forskningen fremhæver vigtigheden af en participatorisk tilgang og inddragelse af de forskellige ledelseslag i organisationen.

Enkle og tilgængelige metoder for lederne

På Novo Nordisk satte man en proces i gang, hvor lederne blev klædt på med viden om stress og psykosocialt arbejdsmiljø. Derefter fik de en række værktøjer til, at kunne gå ud og tale med medarbejderne om, hvad de syntes fungerede godt i deres psykosociale arbejdsmiljø, og hvad der skulle forbedres for at fremme trivslen, samt hvilke løsninger, der kunne være. 

 - Konkret blev lederne introduceret til 7 forskellige workshopmetoder, som de valgfrit kunne bruge ude i de enkelte teams. Alle skulle desuden lave forslag til handleplaner på alle niveauer i IGLO’en, Individ, Ledelse, Gruppe og Organisation, fortæller Nadia El-Salanti.

Forskning viser, at rammerne spiller en betydelig rolle for medarbejdernes mulighed for at udvikle gennemtænkte og relevante initiativer. Eksempelvis ved at lederne er klædt på til opgaven med at facilitere nogle gode processer, hvor alle deltagere har en følelse af at blive hørt og komme til orde. 

Participatorisk tilgang og inddragelse af ledelseslagene

Efter workshoprunderne tog teamlederne deres IGLO-handleplaner med tilbage i ledergruppen og kiggede på tværs, om der var nogle trends eller udfordringer, der gik på tværs af de enkelte teams. Derefter lavede de i fællesskab en handlingsplan, der samlede de problemer, som de kunne tage med op til næste ledelseslag. 

 - På den måde blev problemerne identificeret og skubbet opad i systemet, så vi kunne sikre os, at der ikke kun var fokus på tiltag i de enkelte teams, men også på det overordnede strukturelle niveau. På den måde sikrer vi os, at løsning af problemerne ikke kun blev den enkelte leders eller de enkelte medarbejderes ansvar, fortæller Nadia El-Salanti fra Novo Nordisk. 

Stressniveauet halveret i løbet af 4 år

Efterfølgende har Novo Nordisk lavet målinger, som har vist, at processen med brug af participatoriske metoder til at kortlægge det psykosociale arbejdsmiljø fik stressniveauet i afdelingen halveret i løbet af en 4-årig periode. 

Udbredelse af metoden

I øjeblikket er forskningsprojektet 'Tværorganisatorisk Intervention mod Stress' i gang med at afprøve metoden i flere forskellige virksomheder for at undersøge, om den kan bredes ud til flere virksomheder. 
Læs mere om projektet her

Læs hele temanyhedsbrevet om medarbejderinddragelse i arbejdsmiljøarbejdet