Spring over hovedmenu

Hårdt fysisk arbejde kan give flere sygedage for 40-64-årige

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 03-11-2022

Ny undersøgelse viser sammenhæng mellem hårdt fysisk arbejde og fravær blandt medarbejdere over 40 år. Forebyggende indsatser kan mindske antallet af sygedage.

Højere fysiske krav end kroppen kan klare. Det kan være en del af forklaringen på, at 40-64-årige med moderat til meget hårdt fysisk arbejde må tage flere dage i sygesengen end deres yngre kolleger.

Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der har fulgt 46.169 medarbejdere igennem to år.

Undersøgelsen er lavet med udgangspunkt i en ny forskningsbaseret metode, der gør det muligt at følge lønmodtageres rejse gennem arbejdslivet endnu tættere, end man hidtil har gjort.

Op til over en måneds fravær

Malere, murere og SOSU-medarbejdere er nogle af de grupper, der melder om hårdere fysisk arbejde. Og de fysiske krav ser ud til at føre til flere dage hjemme.

Undersøgelsen viser, at 40-64-årige medarbejdere med moderat til meget hårdt fysisk arbejde i gennemsnit havde fire til 26 flere sygedage end de medarbejdere i samme aldersgruppe, der beskrev mindre fysisk belastende arbejdsvilkår. Resultaterne er opgjort over en to-årig periode og er afhængig af alder og køn.

Bedre arbejdsmiljø og småøvelser

Det hårde fysiske arbejde fører særligt til fravær blandt medarbejdere over 40 år. Derfor kan det være en fordel for arbejdsgivere at have ekstra fokus på de midaldrende og ældre medarbejdere.

- Resultaterne understreger vigtigheden af forebyggelse gennem bedre arbejdsmiljø, brug af tekniske hjælpemidler, bedre organisering af arbejdet og mulighed for at holde muskelstyrken ved lige med småøvelser, siger Lars L. Andersen, der er professor på NFA og medforfatter på artiklen.

- Det er specielt vigtigt, når man har rundet de 40, hvor man normalt mister ca. én procent af sin muskelstyrke per år.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på datasæt med svar fra i alt 46.169 lønmodtagere, der har deltaget i en eller flere af Arbejdsmiljø og Helbredsundersøgelserne i årene 2012, 2014 og 2016.

Den fysiske belastning i arbejdet er målt ud fra medarbejderes besvarelse af syv spørgsmål omkring den enkeltes fysiske aktivitet i arbejdet. Spørgsmålene vedrører bl.a., hvor stor en del af arbejdstiden, respondenterne fx arbejder med ryggen vredet eller foroverbøjet uden at støtte med hænder og arme, har armene løftet i eller over skulderhøjde og sidder på hug eller ligger på knæ, når de arbejder.

Analysen er en del af forskningsprojektet ”Sund og sikker hele arbejdslivet” som er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden.

Læs den videnskabelige artikel: Physical work demands and expected labor market affiliation (ELMA): Prospective cohort with register-follow-up among 46 169 employees

Yderligere information