Spring over hovedmenu

Fremtidens arbejdsmiljøforsker: Vi skal skabe bæredygtige løsninger ved at lade viden fra forskning og arbejdspladser mødes

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 20-08-2024

Hvordan kan forskere være med til at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø? Det sætter vi fokus på i serien ”Fremtidens arbejdsmiljøforsker”, hvor en række ph.d.-studerende på NFA fortæller om deres forskning. Her kan du møde Peter Aske Wolf Svendsen, der gennem sin forskning vil bidrage til, at det bliver lettere at udveksle viden og bruge viden om arbejdsmiljø i praksis.

Hvad handler din forskning om?

Jeg forsker i, hvordan forskningsviden om arbejdsmiljø oversættes til viden og handlinger på danske arbejdspladser. Hvad skal der til for, at forskningsviden ender som brugbare og effektive aktiviteter på en arbejdsplads. 

Hvorfor valgte du at fokusere på det?

Der er en stigning i omfanget af arbejdsmiljøproblemer, og det er svært at knække kurven på fx negative handlinger og høje følelsesmæssige krav, som kan føre til bl.a. sygefravær og depressive symptomer. Samtidig produceres der rigtig meget god forskningsviden i Danmark og internationalt. Derfor giver det mening at se på, hvordan udvekslingen af viden mellem forskning og praksis kan blive bedre. 

Hvad håber du at kunne bidrage med i forhold til at skabe et sundere og mere sikkert arbejdsmiljø for fremtiden?

Jeg håber, at projektet kan være med til at designe indsatser, der gør det nemmere at udveksle og bruge viden på arbejdsmiljøfeltet. På den måde kan vi forhåbentlig øge kvaliteten og inspirere til flere gode initiativer på arbejdspladser. Ligesom erfaringer fra arbejdspladserne kan inspirere til vigtige emner at forske i.

Hvad ser du som den vigtigste udfordring for fremtidens arbejdsmiljø?

Udfordringerne i fremtidens arbejdsmiljø er komplekse. Der er derfor behov for forskellig viden for at kunne håndtere udfordringerne effektivt og udvikle bæredygtige løsninger. Jeg er optaget af at bringe forskningsviden om arbejdsmiljø sammen med andre typer af viden. I fællesskab kan vi skabe indsatser, som er forskningsmæssigt robuste og socialt relevante.  


Kontakt