Spring over hovedmenu
Ledig senior søger job

”Jeg går og er til spilde”: Kompetencer og diskrimination kan stå i vejen for ledige seniorer

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 26-09-2024

Ledige seniorers forsøg på at komme tilbage på arbejdsmarkedet kan bremses af flere barrierer. Det viser en ny rapport fra SeniorArbejdsLiv.

Løn, aldersdiskrimination og at være overkvalificeret.

Det er nogle af de barrierer, som ledige seniorer møder, når de forsøger at komme i job.

I en ny rapport fra SeniorArbejdsLiv fortæller ni seniorer over 58 år om deres forsøg på at komme tilbage på arbejdsmarkedet, efter de er blevet ledige. Bag står TeamArbejdsliv, som er et forsknings- og konsulenthus.

Langsomme, for mange krav og for dyre

Rapporten er en del af forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, hvor Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), Aalborg Universitet og TeamArbejdsliv i fællesskab undersøger, hvad der fastholder og skubber seniorer ud af arbejdsmarkedet. 

Seniorerne fortæller bl.a. i den nye rapport til TeamArbejdsliv, at de oplever at blive mødt af fordomme hos arbejdsgiverne. Det fortæller arbejdsmiljøkonsulent Cecilie Arndt Pietraszek, som er en af forfatterne bag undersøgelsen.

-    Udfordringen kan skyldes mange forskellige forhold. Nogle arbejdsgivere kan finde det mindre tillokkende at ansætte og fastholde seniorer, fordi de fx antager, at seniorer er langsommere til at lære, stiller for mange krav og er for dyr arbejdskraft. Der kan være mange fordomme, siger hun.


Overkvalificeret og mangler samtidig kompetencer

Fælles for de ledige seniorer i rapporten er, at de er meget motiverede for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Det er bl.a. båret af ønsket om kolleger, faglige udfordringer og bedre økonomi. Mange seniorer peger også på, at der er et identitetstab ved at være ledig, når man i mange år har været vant til at have en arbejdstitel knyttet til sig. 

Mens de ledige seniorer sender den ene ansøgning efter den anden, er arbejdsmarkedet i konstant udvikling. Det betyder, at behovet for kompetencer også rykker sig, og det bemærker flere seniorer.

-    Tiden ændrer sig også hele tiden, så der er en masse forandringer, nu bruger man måske computer eller lignende. Jo længere tid arbejdsmarkedet ikke bruger vores arbejdskraft, jo mindre attraktive bliver vi, fortæller en senior i rapporten efter tre års ledighed. 

På samme tid oplever nogle at blive anset som overkvalificerede.

-    Så det er et element af at være oppe i årene og det med at have en seniorprofil, at man bliver lidt låst på, hvor man kan komme ind i organisationen, og så bliver der selvfølgelig færre jobs, og så bliver det sværere at komme ind, siger en anden af seniorerne, der tidligere har arbejdet som leder.


Er det aldersdiskrimination?

Projektet SeniorArbejdsLiv har tidligere undersøgt aldersdiskrimination af seniorer på arbejdsmarkedet fra forskellige vinkler.

En undersøgelse fra NFA fra 2022 viser, at 45 procent af de ledige og ni procent af de beskæftigede seniorer i undersøgelsen har oplevet at blive diskrimineret på arbejdsmarkedet på grund af alder. En anden af projektets undersøgelser fra Aalborg Universitet fra 2023 foretaget blandt arbejdsgivere peger på, at sandsynligheden for at blive ansat som jobsøgende falder med alderen. 

I den nye undersøgelse bliver de ni ledige seniorer også spurgt ind til, om de har oplevet aldersdiskrimination.

- Det er ikke alle interviewede, som oplever diskrimination på grund af alder, men der en fornemmelse af, at diskrimination forekommer. Det er dog ofte vanskeligt for den jobsøgende at skaffe sig faktuel viden om, hvorvidt aldersdiskrimination har været en af årsagerne til at blive fravalgt, siger Cecilie Arndt Pietraszek og tilføjer: 

- Det er en vigtig pointe, at det kan være legitimt for enhver arbejdsgiver at fravælge en kandidat, hvis vedkommende ikke er den bedst kvalificerede til jobbet, uanset alder. Ligesom arbejdsgivere fx kan have legitime årsager til at søge en aldersspredning.

Det ændrer dog ikke på, at de ledige seniorer står i en svær situation. 

-    Uanset hvilke udfordringer der er på spil, går der væsentlig arbejdskraft tabt, når seniorer er ledige i længere tid. De har masser af erfaringer, viden og gåpåmod. Det er derfor vigtigt at tænke over, hvordan man bedst muligt hjælper ledige seniorer med at blive på arbejdsmarkedet, siger Cecilie Arndt Pietraszek. 

Om rapporten

Rapporten ”Ledige seniorer der ønsker at komme tilbage på arbejdsmarkedet” belyser ni seniorers forsøg på at komme tilbage på arbejdsmarkedet efter kortere eller længere tids ledighed. Rapporten undersøger seniorudfordringer på individniveau med fokus på seniorernes jobsøgning og motivation for at komme i arbejde samt de barrierer, som de møder i forsøget på at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

De ni seniorer er alle +58-årige og akademikere, men de har beskæftiget sig inden for meget forskellige brancher. De ønsker at dele ud af deres erfaringer for at sætte fokus på emnet.

Finansiering

Rapporten er en del af SeniorArbejdsLiv, som er finansieret af Trygfonden.

Styrker og svagheder ved studiet

Undersøgelsen giver et nuanceret indblik i, hvordan ledige seniorer oplever at stå uden for arbejdsmarkedet. De ledige seniorer deler deres personlige fortællinger om motivation for at komme i job igen samt de barrierer, som de oplever i forsøget på at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Undersøgelsen bygger på kvalitativt materiale af få personer, og den kan derfor ikke sige noget om, hvor repræsentative de ni ledige seniorers erfaringer er på tværs af arbejdsmarkedet. Der kan heller ikke med sikkerhed siges, om aldersdiskrimination forekommer, da de ledige seniorer ikke kan fortælle om arbejdsgivernes intentioner eller overvejelser i forhold til at fra- eller tilvælge seniorarbejdskraft.
Det er heller ikke muligt at drage kausale slutninger om årsager og virkninger baseret på denne undersøgelse.


Kilde

Cecilie Arndt Pietraszek & Flemming Pedersen, Ledige seniorer der ønsker at komme tilbage på arbejdsmarkedet