Spring over hovedmenu
Personale på et dansk sygehus.

Mindre sygefravær i sundhedsvæsenet: Beslutninger tættere på medarbejdere kan være vejen frem

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 17-09-2024

Det kan have positiv betydning for sygefraværet på landets hospitaler, hvis beslutninger træffes tæt på medarbejderne. Det peger et nyt studie på og lægger samtidig op til videre forskning.

Arbejder du på et sygehus?

Så kan beslutningsgangene og ledelsen i din afdeling have betydning for dit og dine kollegers sygefravær.

Et nyt studie tyder nemlig på, at sygefraværet i afdelingen er lavere, når beslutninger træffes tættere på medarbejderne. 

Bag undersøgelsen står forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), Steno Diabetes Center Aarhus og Syddansk Universitet (SDU). De har analyseret data fra to universitetshospitaler og understreger, at undersøgelsens resultaterne skal fortolkes med forsigtighed, da det er et mindre studie, som bør følges op af yderligere forskning. 

- Vi kan se i undersøgelsen, at medarbejdernes sygefravær er lavest i de afdelinger, hvor lederne på gulvet har mandat til at tage beslutninger på mange områder. Det ser ud til, at man med fordel kan flytte beslutningskompetencen til de ledere, der kender til de konkrete udfordringer, som medarbejderne står overfor, siger Thomas Clausen fra NFA, der er en af forskerne bag undersøgelsen. 

Tendens på tværs af erfaring og opgaver

Undersøgelsen er baseret på spørgeskemaer, som i alt 300 afdelingslæger- og sygeplejersker, ledende fysioterapeuter, radiografer eller andre med personaleansvar fra to universitetshospitaler har besvaret.

De har bl.a. svaret på, hvilke beslutninger de selv kan træffe i deres afdeling og hvilke beslutninger, som tages hierarkisk over dem. Efterfølgende er svarene koblet med sygefraværet på hver afdeling – og der tegner sig en klar tendens.

- Vi har undersøgt, om andre faktorer kan spille en rolle. Fx om ledernes erfaring kan præge resultatet. Men tendensen er den samme, uanset om vi ser på af lederuddannelse, anciennitet eller afdelingens type eller størrelse. Når beslutningerne bliver taget tættere på medarbejderne, er sygefraværet lavere, siger seniorforsker Ann Dyreborg Larsen fra NFA, som også står bag undersøgelsen.

Potentiale til at forbedre arbejdsmiljøet

Den nye undersøgelse lægger op til videre forskning, som kan understøtte studiets resultater. Og ny viden om, hvordan man kan mindske sygefraværet, er eftertragtet.

- Sygefraværet er højt flere steder i den offentlige sektor, og samtidig ser vi et problem med at fastholde sundhedspersonalet. Dette studie kan måske pege i retningen af noget af det, som både forskning og arbejdspladser kunne arbejde videre med, siger Ann Dyreborg Larsen.

Tidligere forskning på området

Tidligere undersøgelser viser, at en lang række faktorer i det psykosociale arbejdsmiljø, herunder lav ledelseskvalitet, hænger sammen med en øget risiko for sygefravær. Herudover tyder nyere forskning på, at indsatser for at styrke ledelseskvalitet og andre faktorer i det psykosociale arbejdsmiljø kan bidrage til at mindske det samlede sygefravær på regionale arbejdspladser.

Læs mere her:

Det psykosociale arbejdsmiljø og risikoen for diabetes, sygefravær og førtidspensionering blandt lønmodtagere i Danmark (PSA-DISPO) — Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (elsevierpure.com).

Om studiet

Sådan gjorde forskerne

Studiet er baseret på spørgeskemaundersøgelser gennemført blandt 300 førstelinje-ledere på to hospitaler. Førstelinjelederne er identificeret i samarbejde med hospitalerne og Koncern HR Region Hovedstaden. Efterfølgende er data fra spørgeskemaerne koblet til HR-registerdata om sygefravær på afdelingsniveau, hvor ca. 7.000 medarbejdere var tilknyttede.

Finansiering

Projektet er udviklet i samarbejde med og finansieret af Region Hovedstaden.

Styrker og svagheder ved studiet

Der er begrænset viden om effekten af forskellige samarbejds- og ledelsesformer på hospitaler. Formålet med undersøgelsen har derfor været at afdække, om særlige samarbejds- og ledelsesformer kan bidrage til at forebygge mistrivsel og sygefravær i sundhedssektoren.

Der er dog tale om en mindre undersøgelse, og pga. datasættets begrænsede størrelse er ikke alle resultater statistisk signifikante. Men alle risikoestimater peger i samme retning, og tendenserne er tydelige. Resultaterne er robuste og ændrer sig ikke, når der tages højde for fx lederens erfaring eller uddannelse, eller når der opdeles på årstal eller sygehus. For at kunne bekræfte resultaterne med større sikkerhed er der dog behov for flere undersøgelser baseret på data fra flere forskellige arbejdspladser.

Kilde

Thim Prætorius, Thomas Clausen, Ann Dyreborg Larsen, Jonas Kirchheiner Rasmussen, Lykke Margot Ricard & Peter Hasle: Impact of decentralized management on sickness absence in hospitals: a two-wave cohort study of frontline managers in Danish hospital wards.