Spring over hovedmenu
Forskergruppe samlet foran hovedindgangen på NFA

Stue eller storrumskontor: Hvordan påvirker hybridarbejde medarbejdernes sundhed?

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 14-01-2025

Er hjemmearbejde sundt eller ej? Det vil forskere fra NFA finde ud af. Med en ny bevilling fra TrygFonden vil forskere fra NFA undersøge, hvordan hybridt arbejde påvirker medarbejderes sundhed – både fysisk og mentalt.

En hjemmearbejdsdag, hvor man kan slå to fluer med ét smæk: fordybe sig i arbejdsopgaver og endda spare transporten til og fra arbejde.

Men udover en anelse øm nakke efter at have siddet i sofaen med computeren på skødet, hvordan påvirker hjemmearbejde egentlig vores sundhed?

Det skal forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) bruge de næste fire år på at finde ud af.

Forskningsgruppen har fået støtte fra TrygFonden til at undersøge, hvordan hybridarbejdsdage – dvs. en vekslen mellem at møde fysisk på arbejde og arbejde et andet sted (ofte hjemmefra) – påvirker vores fysiske og mentale sundhed. Derudover får forskerne mulighed for at undersøge, hvordan hybridt arbejde påvirker både produktivitet og sammenhængskraft på arbejdspladsen.

Gennem projektet vil forskerne udvikle handlingsrettede værktøjer til arbejdspladser, der kan støtte dem i at organisere sundt hybridarbejde for medarbejderne.

- Der er særligt i kølvandet på corona-pandemien kommet en stigende efterspørgsel på fleksible arbejdspladser, og mange har i dag mulighed for at arbejde hybridt. Det er en ny måde at arbejde på, og derfor er det også afgørende, at vi undersøger det hybride arbejdets indvirkning på medarbejdernes sundhed og trivsel. Dermed kan vi understøtte arbejdspladserne i at organisere fremtidens sunde hybride arbejdsliv, siger Emil Sundstrup, der er seniorforsker på NFA og projektleder for forskningsprojektet.

Forskningsgruppen gennemførte et pilotprojekt i 2023, som har været med til at forme det kommende forskningsprojekt. Her målte forskerne siddetid og fysisk aktivitet over fem sammenhængende dage, hvor medarbejderne enten var på den fysiske arbejdsplads eller på hjemmekontoret. For at måle siddetiden så nøjagtigt som muligt, fik medarbejderne en lille bevægelsesmåler fastgjort direkte på låret. 

- Bevægelsesmålerne viste, at medarbejdere havde mere stillesiddende tid, når de arbejdede hjemme. Det gjaldt både i fritiden og arbejdstiden, og det er en interessant udvikling. Vi vil derfor undersøge, hvad det vil betyde for vores sundhed og trivsel, hvis hjemmearbejde bliver endnu mere udbredt, siger Tonje Pedersen Ludvigsen, der er videnskabelig assistent på NFA og en del af forskningsgruppen.

Ny helhedsorienteret forskning

Tidligere studier om hybridarbejde har peget i forskellige retninger. Mens nogle har vist en positiv sammenhæng mellem hybridarbejde og fysisk og mentalt helbred, har andre vist det stik modsatte. Det tyder på, at hybridarbejdets påvirkning af helbredet afhænger af mange faktorer som for eksempel arbejdets karakter og målgruppen.

Som noget nyt vil forskerne fra NFA derfor undersøge det hybride arbejdets indvirkning i arbejdsmiljøet i et helhedsorienteret perspektiv.

- De tidligere studiers forskelligartede resultater tyder på, at hybridarbejde påvirker det fysiske og psykiske helbred forskelligt afhængigt af de betingelser, som arbejdet udføres under. Derfor vil vi i forskningsprojektet anlægge et helhedsorienteret perspektiv med fokus på betingelserne for hybridarbejde både på arbejdspladsen og hjemmearbejdspladsen, siger Jesper Kristiansen, der er seniorforsker på NFA og en del af forskningsgruppen.

Med projektet vil forskerne finde frem til, hvordan og under hvilke betingelser den rette balance mellem fysisk og mentalt velvære kan opnås gennem hybridt arbejde.

Effekt på produktivitet og fællesskab

Udover at opnå viden om hybridarbejdes indflydelse på sundheden vil forskerne også undersøge, hvordan det påvirker arbejdspladsen som helhed.

I takt med udbredelsen af hybridarbejde er der kommet større efterspørgsel fra arbejdspladserne efter at få indsigt i, hvordan hybridarbejde påvirker både sammenhængskraften, kulturen og produktiviteten på arbejdet. Projektet giver derfor også anledning til at undersøge hybridarbejdes økonomiske potentiale. Samtidig er både arbejdspladser og forskere interesserede i at få svar på spørgsmålet: Hvad skal der til for at skabe et stærkt og bæredygtigt arbejdsfællesskab på den hybride arbejdsplads?

Forskningsgruppen ser frem til at dykke ned i de unikke problemstillinger, som nye arbejdsliv medfører. På nuværende tidspunkt er de ved at fastlægge metoderne til at blive klogere på, hvordan hybridt arbejde påvirker både produktivitet, sammenhængskraft og sundhed på arbejdspladsen.

Søger deltagere til projektet

Forskningsprojektet løber fra januar 2025 frem til 2029. I skrivende stund kan interesserede private virksomheder med mulighed for hjemmearbejde tilmelde sig projektet. Deltagende virksomheder skal have en medarbejderstab stor nok til at sikre mindst 100 deltagere.

Vil du vide mere om, hvordan din arbejdsplads kan deltage? Så kontakt seniorforsker Emil Sundstrup på esu@nfa.dk.