Spring over hovedmenu
Forskere finder skimmelsvamp på Aarhus Søfartsmuseum

Svamp på museet: Nysende medarbejdere fik forskere til at kigge forbi

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 24-06-2025

Forskere fra NFA finder skimmelsvampe på Aarhus Søfartsmuseum, hvor medarbejdere fortæller om blandt andet irritation i luftvejene. Det kræver dog mere forskning at kunne fastslå en direkte sammenhæng.

Nys, løbende næse, øjenirritation og influenza-symptomer.

Sådan lød beretningerne fra medarbejdere på Aarhus Søfartsmuseum, der på det tidspunkt husede omkring 30.000 genstande af ældre dato.

Det fik i 2023 forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) til at besøge museet for at undersøge, om de kunne finde skimmelsvampe i arbejdsmiljøet.

I et nyt studie samles forskernes fund, der viser en relativ høj udsættelse for skimmelsvampe via luften på arbejdspladsen. Det var især arterne Aspergillus conicus, A. domesticus, A. pseudoglaucus, A. pseudogracilis og Cladosporium, der havde til huse på det lille museum.

Særligt i to afdelinger berettede personalet om at opleve symptomer i luftvejene, så snart de trådte ind. Det var også her, at forskerne målte flest svampe i luften.

- Som et af de første studier har vi målt koncentrationer og arter af skimmelsvampe med prøvetagere, som medarbejderne havde på, mens de udførte det arbejde, der gav dem symptomer. Det er et skridt på vejen, men vi kan endnu ikke sige nøjagtigt, hvilke eksponeringer der giver problemer, fortæller Anne Mette Madsen, der er professor på NFA og står bag studiet.

- Vores plan er at tage ud på flere museer for at lave målinger af udsættelse for svampe, så vi bliver klogere på, hvordan de enkelte skimmelsvampe påvirker medarbejdere, og hvordan vi bedst forebygger eksponering.

Svampene vokser både i fugtige og tørre områder

Forskerne opsamlede luftprøver på museet ved at sætte måleudstyr rundt i de forskellige afdelinger og på personalet.

De blev overraskede over at finde både svampe, der normalt vokser i henholdsvis våde og tørre miljøer, i samme arbejdsmiljø.

- Det gør det sværere at bekæmpe svampene, fordi de forskellige arter trives i vidt forskellige forhold. Det er ikke nok kun at fokusere på for eksempel udluftning og luftfugtighed, når der er svampe, som trives fint i både tørre og våde områder, fortæller Anne Mette Madsen.

Håndtering og forebyggelse af skimmelsvampe

Luftprøverne blev indsamlet over tre dage, hvor personalet blandt andet arbejdede med at pakke nogle udstillede genstande ned. Og i forbindelse med denne opgave kunne forskerne se, at de ansatte blev udsat for særlig mange skimmelsvampe.

- Svampesporerne blev helt tydeligt hvirvlet op, når der blev flyttet rundt på museets ting. Derfor er der grund til at være ekstra opmærk-som på at beskytte medarbejdere i den slags situationer, siger Anne Mette Madsen.

Hun peger på tre gode råd til at håndtere og forebygge skimmelsvampe i arbejdsmiljøet:

  • Hold indeklimaet tørt.
  • Hold øje – skimmelsvampe kan nogle gange ses.
  • Vær ekstra opmærksom på at lufte ud og bruge værnemidler i de situationer, hvor genstande med skimmelsvamp skal flyttes eller røres ved.

Museet er glade for forskerbesøg

På Aarhus Søfartsmuseum er man glade for forskernes kortlægning af, hvilke skimmelsvampe der hvirvlede rundt i luften.

- Vi vidste godt på forhånd, at der var skimmelsvamp. Det var gået op for os. Men det er meget godt at vide, hvad det er for nogle arter, fortæller museets bestyrelsesformand Annette Damgaard Hansen.

- Så kan vi bedre forholde os til, hvad de frivillige medarbejdere bliver udsat for, hvis de udviser allergiske reaktioner.

Museet har arbejdet med flere tiltag for at komme af med skimmelsvampene. Det har også ført til, at mange genstande er blevet smidt ud, fordi de ikke kunne reddes.

I dag er museet midlertidigt lukket, og genstandene er opmagasineret i et tørt rum, indtil museet finder nye udstillingsmuligheder.

Om studiet

Formålet med undersøgelsen var at kortlægge og karakterisere svampe, bakterier og endotoksin på museet, hvor medarbejderne rapporterede symptomer.

Forskerne fik kontakt til museet efter at have hørt om en ansat, der oplevede luftvejssymptomer, som kunne skyldes udsættelse for svampe.

Sådan gjorde forskerne

Forskerne opsamlede luftprøver på museet over tre dage i 2023 ved at sætte måleudstyr rundt i de forskellige afdelinger og på personalet. Prøverne blev bagefter karakteriseret i laboratoriet.

I løbet af de første to dage var der én person på arbejde, mens fem mødte ind på den tredje dag. Personalet består af frivilligt ansatte.

Ekstern finansiering

Augustinusfonden og Aase og Ejnar Danielsens fond

Styrker og svagheder ved studiet

Der er tale om en lille undersøgelse baseret på en enkelt case. Derfor kan studiet ikke fortælle, om de fundne arter af svampe og koncentrationer generelt kan udgøre et problem.

Kilde

Madsen Anne Mette, Frederiksen Margit W., Árnadóttir Hjördís Birna

Hvad er skimmelsvampe?

Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, der formerer sig ved at danne sporer. De findes naturligt i både udendørs og indendørs miljøer.

Hvilke sundhedsrisici er forbundet med skimmelsvampe?

Indånding af skimmelsvampesporer kan føre til sundhedsmæssige gener såsom irritation af øjne og luftveje, hoste.

Hvilke arbejdsmiljøer er særligt udsatte for skimmelsvampe?

Personer, der arbejder i miljøer med høj risiko for skimmelsvampe, såsom biomasseanlæg, gartnerier og affaldsanlæg, kan være særligt udsatte. NFA har igangsat forskning for at undersøge det biologiske arbejdsmiljø i sådanne miljøer og udvikle strategier til at mindske eksponeringen.