Spring over hovedmenu
Plejepersonale hjælper ældre kvinde, der er gangbesværet

Her er plejepersonalets mest belastende patientforflytninger

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 31-03-2025

Når en patient skal flyttes fra seng til stol, er det særligt belastende for plejepersonale, viser ny forskning fra NFA. Forskerne har også har undersøgt, hvorfor personalet ikke altid bruger tekniske hjælpemidler til at lette arbejdet.

Forestil dig, at du starter arbejdsdagen med at skulle forflytte en voksen patient fra sin seng til en stol – og så frem og tilbage igen flere gange i løbet af dagen. I løbet af dagen skal du også hjælpe patienten med at skifte stilling i sengen og komme på toilettet.

Dette gør du for en række patienter henover arbejdsdagen.

Patientforflytninger er en belastende arbejdsopgave for plejepersonale – herunder sygeplejersker, SOSU-assistenter og –hjælpere.

Nu har forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) undersøgt, hvilke forflytninger der belaster personalet mest. Her har forskerne målt den fysiske belastning, personalet udsættes for i løbet af en arbejdsdag. Forskerne har også undersøgt, hvilke barrierer personalet oplever i brugen af tekniske hjælpemidler, der er tilgængelige.

Undersøgelsen viser, at de mest belastende patientforflytninger blandt andet er forflytninger af en patient mellem to senge og fra seng til stol.

Her er nogle af de daglige forflytninger, som belaster plejepersonalet:

  • At flytte en patient mellem seng og stol eller fra seng til seng
  • At rykke en patient længere op eller ned i sengen.
  • At løfte en patients ben.
  • At hjælpe en patient fra siddende til liggende stilling.

- Vores resultater viser, at den fysiske belastning varierer betragteligt mellem forskellige typer af patientforflytninger. Målingerne indikerer, at det særligt er flytninger mellem siddende og liggende stilling, der belaster personalet, siger Jonas Ørts Vinstrup, der er PostDoc på NFA og en af personerne bag studiet.

Det står i vejen for hjælpemidler

Men trods fysisk belastenende patientforflytninger, anvender personalet langt fra altid de tekniske hjælpemidler.

Tidspres, manglende tilgængelighed af hjælpemidler og mangel på hjælp fra kolleger står i vejen for, at plejepersonalet bruger de tekniske hjælpemidler til at lette arbejdsbyrden.

- Når plejepersonale skal flytte en patient fra sin seng til en stol, kan de som regel aflaste kroppen ved brug af en loftlift. Men vores forskning viser, at barrierer står i vejen for, at personalet benytter hjælpemidlerne, siger Jonas Ørts Vinstrup.

Personalet oplever store hjælpemidler som gulvlifte og forflytningsplatforme som svære at tilgå og tidskrævende, mens de oplever mindre hjælpemidler som glidestykker og overflytningsbrætter som enten utilgængelige eller besværlige at bruge.

Om SOSU-medarbejderes arbejdsmiljø

SOSU-assistenter og –hjælpere har et udfordrende ergonomisk arbejdsmiljø, som afspejler sig i deres helbred og sygefravær.

Knap hver anden SOSU-assistent eller –hjælper har ugentlige smerter i musklerne, og en stor andel af SOSU-hjælpere og –assistenter forlader arbejdsmarkedet før tid.

Det nye forskningsprojekt fra NFA peger på, at de gængse patientforflytninger belaster kroppen forskelligt, og at plejepersonalet ligeledes oplever en række forskelligartede barrierer i brugen af hjælpemidler.

Læs mere om SOSU-medarbejderes arbejdsmiljø

Forskningsprojektet er inddelt i tre faser, der består af tekniske målinger af muskelbelastninger, spørgeskemaundersøgelser og konkrete anbefalinger.

Første fase: Fra laboratorie til arbejdsplads

Som noget nyt har forskerne undersøgt muskelbelastninger under almindelige forflytningssituationer ude på arbejdspladserne. Det står i modsætning til tidligere forskning, der hovedsageligt er foregået i laboratoriet eller er baseret på medarbejdernes oplevelse af belastningerne.

Anden fase: Tidspres og manglende hjælp

For at få indsigt i, hvilke organisatoriske og kulturelle barrierer plejepersonalet oplever i brugen af hjælpemidler, har forskerne foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt 294 medarbejdere med daglige patientforflytninger. Her viser resultaterne, at det i høj grad er kulturen på afdelingen, som for eksempel, om der er tradition for at spørge en travl kollega om hjælp med en forflytningssituation, der afgør, i hvilken grad der anvendes hjælpemidler.

Tredje fase: Fire anbefalinger til at styrke arbejdsmiljøet

Sammen med blandt andet plejepersonale og arbejdsmiljørepræsentanter har forskerne fra NFA udarbejdet fire anbefalinger, der skal nedbryde plejepersonalets barrierer for at bruge de tekniske hjælpemidler.

  1. Gør hjælpemidler mere tilgængelige: Det er vigtigt, at hjælpemidler som loftlifte og forflytningsplatforme er let tilgængelige, og at der er nok udstyr til rådighed for plejepersonalet.
  2. Bedre arbejdsplanlægning: Kom tidspres i møde ved at styrke arbejdsplanlægningen. Det er vigtigt, at personalet har nok tid til at bruge hjælpemidlerne.
  3. Uddannelse og træning: Sørg for løbende at uddanne personalet i brug af hjælpemidlerne for at sikre, at de kender fordelene ved at anvende dem korrekt og konsekvent.
  4. Kultur: Skab en kultur, hvor det er en naturlig og nødvendig del af arbejdsdagen at anvende hjælpemidler. Det kan for eksempel opnås gennem kontinuerlig uddannelse i brugen og opbakning fra ledelsen. 

Om studiet

Sådan gjorde forskerne

Forskerne gennemførte målinger af den fysiske belastning under forskellige patientforflytninger for at kortlægge de fysiske belastninger, som plejepersonalet udsættes for i arbejdet. Feltmålingerne blev udført på danske hospitaler, hvor 52 medarbejdere fra 16 afdelinger deltog. 

Ved hjælp af overflade-elektromyografi (EMG) registrerede forskerne muskelaktivitet under hele arbejdsdage på hospitalerne. Målingerne blev suppleret med oplysninger om brugen af hjælpemidler, antal involverede medarbejdere og patientens selvhjulpenhed.

 Medarbejderne gennemførte hertil også en omfattende spørgeskemaundersøgelse, hvor forskerne spurgte ind til, hvilke specifikke barrierer de oplever brugen af de forskellige hjælpemidler.

Ekstern finansiering

Projektet er finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden (AMFF - 49-2020-03 - 20205100135)

Styrker og svagheder ved studiet

Projektets primære styrke ligger i, at målingerne af fysisk belastning blev foretaget på arbejdspladsen, mens plejepersonalet udførte patientforflytninger – med og uden hjælpemidler.

Den primære svaghed er brugen af et spørgeskemadesign til indhentning af informationer omkring brugen af hjælpemidler, som altid vil have en række begrænsninger – for eksempel under- eller overestimeringer af blandt andet i hvor høj grad hjælpemidlerne benyttes.


Kilde

Vinstrup Jonas, Jakobsen Markus Due, Nielsen Anders Bruun, Andersen Lars Louis: Ergonomic challenges in healthcare: mapping physical load during patient transfers using electromyographic field measurements