Integreret Voldsforebyggelse
Integreret Voldsforebyggelse er en metode til at forbedre ledere og medarbejderes systematiske samarbejde om at forebygge vold og trusler i højrisikobrancher. Metoden kan styrke jeres praktiske tilgang til at forebygge vold og trusler og give jer konkrete løsninger på de udfordringer, I har med det på netop jeres arbejdsplads.
Integreret Voldsforebyggelse er en metode, som er udviklet til arbejdspladser, hvor medarbejdere ofte bliver udsat for vold og trusler / udadreagerende adfærd fra klienter.
Metoden hjælper jer med at:
- styrke samarbejdet mellem ledere og medarbejdere om systematisk at forebygge og håndtere vold og trusler
- udvikle konkrete løsninger på de udfordringer, I har på netop jeres arbejdsplads.
Om metoden
Metoden omfatter et medarbejderseminar og tre styregruppemøder, hvor lederen og medarbejderne samarbejder om at kortlægge og komme med løsninger på de udfordringer, der er i forhold til forebyggelse af vold og trusler.
Metoden er simpel, konkret og tager udgangspunkt i jeres aktuelle situation og hjælper jer med at undersøge, om der er brug for at tilpasse, justere og optimere de indsatser, som I allerede anvender.
Det er lederen, der har ansvaret for at planlægge og indkalde til medarbejderseminaret og de tre styregruppemøder. I kan hente hjælp til dette i ’Værktøjskassen’.
Til ledere med personaleansvar
Forløbet skal foregå på arbejdspladsen i arbejdstiden, typisk med de i alt fire møder fordelt over 3-4 måneder. I perioden mellem møderne og efter forløbet er slut skal I arbejde aktivt med at gennemføre de indsatser, I udvikler på møderne. Processen styres af den leder, der har personaleansvaret for afdelingen.
Integreret Voldsforebyggelse tager udgangspunkt i et medarbejderseminar. Under mødet diskuterer medarbejderne en række emner, som er relevante for forebyggelse af vold på arbejdspladsen. På baggrund af det udvikler I sammen specifikke forslag til løsninger.
Værktøjskassen
I værktøjskassen er der en guide til metoden Integreret voldsforebyggelse med en detaljeret plan for medarbejderseminar og styregruppemøder, og en detaljeret drejebog til ledere over, hvordan de i praksis kan gennemføre forløbet og følge op på jeres beslutninger undervejs.
Download værktøjet
Integreret Voldsforebyggelse - Et værktøj til forbedring af voldsforebyggelsen
En guide til at gennemføre metoden Integreret voldsforebyggelse på arbejdspladsen.
Introduktion til gruppearbejdet
En PowerPoint-præsentationen, som leder og arbejdsmiljørepræsentant kan bruge til at introducere til gruppearbejdet under medarbejderseminaret.
Talepapir til medarbejderseminar
Talepapiret er en hjælp til ledelsen under medarbejderseminar. Den indeholder en slags ”drejebog” for selve seminar, så man ved præcis, hvordan de enkelte punkter på dagsorden skal introduceres, og hvordan man styre seminaret fra start til slut.
Printark 1: Emner til dialog om voldsforebyggelse
Liste med emner til dialog om voldsforebyggelse til gruppearbejde.
Printark 2: Notatark: Gruppernes input til styregruppen
Noter fra gruppearbejdet – vigtigt for styregruppens arbejde.
Til registrering af indgåede aftaler på styregruppemøderne.
Printark 4: Kortlægningsspørgeskema
Spørgeskema anvendt ved udviklingen af metoden Integreret voldsforebyggelse som I også kan anvende på jeres arbejdsplads.
Baggrund
’Integreret Voldsforebyggelse - Et værktøj til forbedring af voldsforebyggelsen’ er et resultat af forskningsprojektet Integreret Voldsforebyggelse, som 16 arbejdspladser i Psykiatrien og Kriminalforsorgen deltog i. Men arbejdspladser i andre højrisikobrancher som fx specialskoler eller plejehjem kan også hente inspiration i materialet.
Læs mere om resultaterne fra forskningsprojektet
- Andersen LPS, Andersen DR, Karlsen IL, Jaspers SØ og Aust B. Integreret Voldsforebyggelse – minirapport. Et interventionsstudie til forebyggelse af vold og trusler i Psykiatrien og Kriminalforsorgen. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Arbejdsmedicin Regionshospitalet Herning, 2021. 16 sider
- Andersen LPS, Andersen DR, Karlsen IL, Jaspers SØ og Aust B. Integreret Voldsforebyggelse. Et interventionsstudie til forebyggelse af vold og trusler i Psykiatrien og Kriminalforsorgen. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Arbejdsmedicin Regionshospitalet Herning, 2021. 120 sider.