Spring over hovedmenu

Sundhedsmiljø – en ny vision på arbejdspladsen

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 04-05-2021

Sundhedsmiljø er en ny tilgang, der handler om at skabe et arbejdsmiljø, hvor arbejdet i sig selv gør os sundere. Det vil potentielt kunne forebygge smerter, sygefravær og førtidspension, siger forskere fra NFA.

Smerter i muskler og led er årsag til over en fjerdedel af sygefraværet, og er den næst hyppigste årsag til førtidspension i Danmark. Derudover går en stor andel lønmodtagere på arbejde med smerter, der leder til forringet produktivitet og kvalitet i arbejdet.

Der er en mulig løsning på de problemer, hvis man spørger professor Andreas Holtermann fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Han mener, at svaret hedder Sundhedsmiljø.

- Det handler om at tilrettelægge arbejdet, så medarbejderne bliver sundere af at udføre selve arbejdet med den rigtige balance mellem fysisk aktivitet og hvileperioder - uden at det går på kompromis med kerneopgaven, effektivitet og produktivitet. I så fald vil medarbejderne potentielt set være sundere ved fyraften end ved arbejdets start, siger han.

Sundhed som en del af arbejdspladsens rammer

Ambitionen med Sundhedsmiljø er at skabe et sundt arbejdsmiljø ved at tilsætte sundhedsfremme til arbejdspladsens rammer. Eksempelvis arbejdsmiljøpolitik, kantineudbud og produktionslokaler og tilrettelæggelsen af arbejdsopgaverne – fx hvor meget medarbejderne sidder, står, går og måske også cykler.

På mange arbejdspladser har man haft sundhedsfremme på agendaen i mange år, men primært i form af frivillige ordninger som fx frugtkurve og løbeklubber. Det har vist sig, at disse ordninger sjældent bliver brugt af dem, der har mest brug form dem.

- Ved at indarbejde sundhedsfremme i den måde arbejdet organiseres og udføres, bliver det en mere bæredygtig tilgang, der kan nå ud til flere til gavn for medarbejdernes sundhed og mindre sygefravær, siger han. .

Aktiv leg, stående arbejde og cykling

Der er allerede flere eksempler på, hvordan Sundhedsmiljø har givet bonus. NFA har fx testet det af i børnehaver, hvor medarbejderne deltog i fysisk aktive lege med børnene og dermed fik pulsen op og gratis motion af at udføre deres arbejde.

På industriarbejdspladser kan det handle om at tilrettelægge arbejdet ved en produktionslinje, så den enkelte medarbejder ikke udfører den samme opgave hele dagen, men skifter mellem siddende, stående og gående arbejde.

I hjemmeplejen kan det at skrotte bilen og bruge el-cykel både bidrage til den grønne dagsorden og lavere omkostninger – samtidig med, at medarbejderne også får mere motion gennem arbejdet. På den måde kan initiativer inden for Sundhedsmiljø også understøtte andre målsætninger og formål på arbejdspladsen.

- Derfor vil vi arbejde for, at denne tankegang får fodfæste på mange arbejdspladser i flere brancher til gavn for sundheden, arbejdsmiljøet og produktiviteten på arbejdspladser i Danmark, slutter Andreas Holtermann.”

Forskerne er i øjeblikket i gang med at afprøve en forskellige indsatser for at blive endnu klogere på, hvad der virker. Hvis din arbejdsplads gerne vil høre mere om sundhedsmiljø og evt. indgå et samarbejde, er I meget velkomne til at kontakte Andreas Holtermann på mail aho@nfa.dk.

Læs mere om sundhedsmiljø

 

Yderligere oplysninger