Spring over hovedmenu

Forskning inden for social- og sundhedssektoren

Dyk ned i NFA's omfattende forskning inden for social- og sundhedssektoren. Her kan du udforske spændende forskningsprojekter og temaer, som gennem årene er blevet udviklet for at give en dybere forståelse af de mange facetter af arbejdet.

Du får adgang til viden om arbejdsforhold, sundhed og trivsel blandt ansatte i sektoren og indblik i aktuelle udfordringer og løsninger. Uanset om du er forsker, fagperson eller blot interesseret i området, kan du  finde relevante tema-ark og projekter, der bidrager med ny viden og perspektiver.

To sosu kollegaer, der kigger smilende på hinanden

NFA forskning sætter fokus på SOSU-assistenter og SOSU-hjælperes arbejdsmiljø

Arbejdet som SOSU-assistenter og -hjælpere kan være både fysisk og mentalt krævende, og der skal ofte løses mange opgaver på en vagt. Få et kort indblik i, hvordan forskning kan være med til at forbedre arbejdsmiljøet og give støtte i hverdagen.

Se video

Forside på idékatalog

Idékatalog: Planlæg arbejdet i ældreplejen, så det styrker medarbejdernes sundhed

Få inspiration til at tilrettelægge arbejdet i ældreplejen på en måde, så I bliver sundere af at udføre det. Nøglen er bl.a. at skabe den rette balance mellem fysisk hvile, variation og bevægelse i løbet af arbejdsdagen.

Læs om idekataloget
logo for podcasten Forflyt med omtanke

Podcastserie om god forflytningskultur: Forflyt med omtanke

'Forflyt med omtanke' er en podcastserie på otte episoder, der har fokus på at forebygge akut fysisk overbelastning på social- og sundhedsområdet. 

Hvad er akut fysisk overbelastning? Hvor og hvornår opstår de farlige situationer? Og hvad kan man gøre for at forebygge dem? Det forsøger podcastserien ‘Forflyt med omtanke’ bl.a. at finde svar på.

Læs mere om podcast serien
En sosuhjælper der har en snak med en borger

Medarbejdernes egne løsninger mindskede smerterne

De udfordringer i arbejdsmiljøet, som den enkelte medarbejder selv kan løse, er tilsyneladende lettere at gennemføre sammenlignet med udfordringer, som skal løses på team- og ledelsesniveau. Samtidig har det en positiv effekt på medarbejderens smerter. Det viser en undersøgelse på 6 plejehjem i Region Hovedstaden.

Læs mere om undersøgelsen
To sosu-ansatte i et køkken, der anretter mad på en tallerken

SOSU’er skal finde den helt rigtige balance mellem hårdt arbejde og hvile

Forskere bag et nyt forskningsprojekt sætter fokus på at finde frem til en bedre balance mellem fysisk aktivitet og hvile i arbejdstiden – kaldet Guldlok-princippet.

Forskningsgruppe sætter fokus på farlige bakterier blandt SOSU’er

SOSU’er færdes blandt syge, gamle og svækkede mennesker og udsætter dermed dem selv og andre for smitte. Særligt fokus er der på MRSA-bakterier, der kan være svære at behandle.

SOSU’er savner flere kollegaer og bedre kommunikation

En stor undersøgelse blandt SOSU’erne sætter ord på de ting, der kan gøre arbejdsmiljøet bedre. Bedre organisering, mere kommunikation og flere hænder er på ønskelisten.

Om SOSU-forskningen

Forskning om arbejdsmiljøet i social- og sundhedssektoren drejer sig om både det fysiske og det mentale helbred. Forskningen er skabt med henblik på både at inspirere og at blive anvendt direkte på arbejdspladserne. Forskningsresultaterne fokuserer blandt andet på, hvordan man kan fastholde medarbejderne og forebygge, at de stopper på arbejdsmarkedet før pensionsalderen.

NFA's forskning inden for social- og sundhedsarbejde er med til at sikre indsamling af viden på området og udvikle ny forskning, der bygger på mange års forskningserfaringer. Samtidig sikrer NFA, at forskningen er af høj kvalitet ved at lade resultaterne blive vurderet af både nationale og internationale eksperter.

SOSU-forskningen på NFA er blandt andet finansieret af satspuljemidler.

 

 

To hovedprioriteringer i forskningen

De seneste års forskning inden for social- og sundhedssektoren har omfattet en bred vifte af problemstillinger. Hvert forskningsprojekt har bidraget til at besvare centrale spørgsmål om, hvordan arbejdsmiljøet bedst muligt kan forbedres på danske arbejdspladser sektoren. Fremtiden byder på endnu højere ambitioner for forskningen på området:

  1. En af de vigtigste ambitioner er at opbygge en tæt dialog med praksis for at sikre, at forskningen har relevans for dem, der arbejder i praksis. Det indebærer, at interaktionen med praksis bidrager til at definere forskningstemaer, tolke resultater og formidle budskaber.

  2. En anden ambition er at fokusere på kortvarige projekter med specifikke og enkle problemstillinger, der kan løses inden for en kortere tidsramme. Den type projekter er særligt vigtige i social- og sundhedssektoren, hvor mange problemstillinger relaterer sig til organisatoriske, demografiske eller faglige forhold, der konstant påvirker arbejdsforholdene.
En ældre borger med besøg af en social- og sundhedsassistent

SOSU-projekter på NFA

Når du søger i projekter med emneordet SOSU, vil du finde du en liste over SOSU-projekterne på NFA. Det drejer sig både om igangværende og afsluttede projekter. Under hvert projekt er der en kort beskrivelse om projektets formål og indhold.

Søg i projekter inden for SOSU

 

 

En ældre borger, der har en snak med en social- og sundhedsassistent

Publikationer om SOSU-forskningen

Når du søger i publikationer med emneordet SOSU, vil du finde en liste over udgivelser om SOSU-forskningen, både videnskabelige artikler (på engelsk), lektørbedømte rapporter og/eller bøger - herunder ph.d.-afhandlinger og hvidbøger. Bøger og rapporter fra NFA er som regel skrevet på dansk og er primært målrettet arbejdsmiljøprofessionelle, fagfolk og andre med interesse for arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser. 

Søg i publikationer inden for SOSU