Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 23-10-2012
Færre lænderygsmerter hos SOSU'er i ældreplejen er målet for nyt ph.d.-projekt
Smerter i lænd og ryg er hverdag for mange SOSU’er i ældreplejen. Bedre løfteteknik og hjælpemidler ser ikke ud til at kunne løse problemet alene. Et nyt ph.d.-projekt skal undersøge, hvor effektiv en flerstrenget intervention er til at forebygge og mindske smerter i lænderyggen og konsekvenserne heraf blandt SOSU’er.
Smerter i lænd og ryg stadig udbredt blandt SOSU’er
Tunge løft, forflytninger og akavede arbejdsstillinger. Arbejdet stiller høje fysiske krav til social- og sundhedshjælpere og -assistenter (SOSU’er). Flere undersøgelser viser, at mange SOSU’er fortsat har smerter i lænd og ryg, selvom arbejdspladserne har forsøgt at forebygge lænderygsmerter fx ved at indkøbe hjælpemidler og uddanne medarbejderne i korrekt løfteteknik. Det skyldes muligvis, at mange forskellige faktorer medvirker til, at medarbejderne får smerter i lænd og ryg.
Effekten af en flerstrenget intervention mod lænderygbesvær afprøves
Det overordnede formål med projektet er at undersøge, hvor effektiv en flerstrenget intervention er til at forebygge og mindske smerter i lænderyggen og konsekvenser heraf blandt SOSU’er. Interventionen består af tre elementer:
- participatorisk ergonomi – workshops med fokus på de arbejdsopgaver, som deltagerne synes belaster dem fysisk i hverdagen
- fysisk træning – en times træning om ugen med øvelser for styrke, koordination, udspænding og afspænding
- kognitiv adfærdstræning – workshops med undervisning, diskussion og øvelser, som skal hjælpe deltagerne til bedre at forstå og håndtere smerte.
600 SOSU’er med i undersøgelsen
Undersøgelsen bliver gennemført blandt ca. 600 SOSU’er i ældreplejen i Aarhus Kommune. SOSU’erne skal gennemgå et sundhedstjek og svare på et spørgeskema både før og efter de deltager i selve forløbet med workshops og fysisk træning.
Fakta om projektet
- Ph.d.-projektet varer tre år
- Selve interventionen starter november 2012 og varer 1½ år.
- Arbejdsmiljøforskningsfonden støtter projektet med knap 2 millioner kr.
- Forebyggelsesfonden støtter projektet med knap 7 millioner kr.
Læs mere om ph.d.-projekt
Læs hele beskrivelsen af ph.d.-projektet ’Flerstrenget intervention mod smerter og konsekvenser af smerter’.
Yderligere oplysninger
Ph.d.-studerende Charlotte Diana Nørregaard Rasmussen, NFA, tlf. 3916 5466, cnr@arbejdsmiljoforskning.dk