Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 31-05-2013
NoFS2013: Bruger vi de bedste metoder i forebyggelsen af arbejdsulykker?
Metoder til forebyggelse af arbejdsskader er udviklet til den biomedicinske videnskab - ikke til arbejdsmiljøforskning og studier af forebyggende tiltag. Det er en problematik, som professor Hester J. Lipscomb fra Duke University i North Carolina i USA, vil diskutere i sit foredrag på sikkerhedskonferencen, NoFS 2013 den 26.-28. august i Helsinge. Hun er en af fire hovedtalere på den nordiske konference om sikkerhed. Det er stadigt muligt at tilmelde sig til konferencen og indsende abstracts.
Konferencen har fire hovedtalere - key note speakers
- ‘Environmental approaches seems more effective than individual in prevention of both accidents and chronic diseases’. V. professor Torben Jørgensen, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.
Det er en klassisk diskussion inden for forebyggelse, om vi skal bruge strukturelle tiltag, som fx love, regler og håndhævelse, eller individuelle tiltag, som fx informationskampagner og andre former for kommunikation rettet mod enkeltindividet, for at ændre holdninger og få en ønsket adfærd. Tænk blot på den nye rygelov, som er et eksempel på et strukturelt tiltag, der ser ud til at virke. Torben Jørgensen spørger, om der findes en slags universel "sandhed" i al forebyggelse, der betyder, at rammerne er vigtigere end det individuelle, når det gælder forebyggelsens effekt? - Nudge – a new approach to accident prevention? V. adjunkt Pelle Guldborg Hansen, Roskilde Universitet, direktør for ISSP (International Social Survey Program), formand for Danish Nudging Network.
’Nudging’ drejer sig om at ændre menneskers adfærd og valg, så de fx forbedrer økonomi, sundhed og miljø. ’Nudge’ er et lille puf, der skubber beslutninger i en ønsket retning, fx det at tage det sunde valg i stedet for det usunde valg. Pelle Guldborg Hansen diskuterer i sit oplæg, om ’nudging’ også kan bidrage til at forbedre sikkerheden og forebygge arbejdsulykker, dvs. ’puffe’ adfærden i retning af mere sikre valg på arbejdspladsen. - Are we using the most appropriate methods to study what works in occupational injury prevention? V. professor Hester J. Lipscomb, Division of Occupational and Environmental Medicine, Duke University - Medical Centre, Durham, North Carolina, USA.
Bruger vi de rigtige metoder, når vi undersøger, hvad der virker forebyggende i arbejdsmiljøet? Hester J. Lipscomb vil i sit foredrag argumentere for, at mange af vores metoder inden for forebyggelse af arbejdsskader er blevet udviklet til den biomedicinske videnskab. Denne videnskab pålægger forskere nogle urealistiske kriterier for at studere effekten af forebyggende tiltag. Eksempelvis kan love, regler og branchetiltag være vanskelige at evaluere effekten af inden for det biomedicinske paradigme. Hester J. Lipscomb vil søge at udfordre det nuværende biomedicinske paradigme og stimulere tænkningen i retning af mere hensigtsmæssige metoder. - The evaluation and implementation of road safety measures: Challenges for research and policy. V. forskningsleder Rune Elvik, Transportøkonomisk Institutt, Oslo, Norge.
Den største udfordring for øget trafiksikkerhed er ikke en mangel på viden, men en mangel på at gennemføre tiltag, vi ved virker. Det er en påstand, som jævnligt fremføres. Rune Elvik vil i sit oplæg i den forbindelse besvare spørgsmålene: Er det rigtigt, at vi ved, hvad vi har brug for at vide, for at forbedre trafiksikkerheden? Er det korrekt, at det største problem er, at effektive trafiksikkerhedsforanstaltninger ikke bliver gennemført?
En række nordiske forskere har allerede tilmeldt sig med præsentationer om sikkerhed og forebyggelse. Konferencen giver derfor også mulighed for at høre om den nyeste forskning indenfor sikkerhed og ulykkesforebyggelse samt diskutere med kolleger fra de andre nordiske lande.
Tilmeld dig nu –register now - The conference language will be English
The conference theme is ‘New Strategies for Injury Prevention and Safety Promotion between structural and individual approaches’.
- Tilmelding (registration) senest den 21. juni 2013 - registration on the conference site.
- Indsendelse af abstracts skal ske senest den 16. juni.
Pris, tid og sted
- Pris: I alt 5.000 DKK eller 670 EURO. Prisen inkluderer deltagelse i konferencen, konferencemateriale, sociale aktiviteter, konferencemiddag og indkvartering.
- Tid: Den 26.-28. august 2013.
- Sted: Bymose Hegn Hotel og Kursuscenter, Helsinge, Danmark.
Planlægningskomiteen i Danmark er fra flere institutioner
- Seniorforsker Johnny Dyreborg, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.
- Seniorforsker Pete Kines, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA
- Kommunikationskonsulent Hanne Møller, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.
- Faglig medarbejder Holger Delfs, Arbejdstilsynet.
- Souschef Kent Jacob Nielsen, Arbejdsmedicinsk Klinik, Herning.
- Ph.d-studerende Hanna Barbara Rasmussen, Center for Maritim Sundhed og Samfund, Syddansk Universitet.
- Lektor Carlo Giacomo Prato, DTU Transport. Institut for Transport, Danmarks Tekniske Universitet.