Spring over hovedmenu

Oplevelsen af høje krav og lav kontrol i arbejdet giver øget risiko for blodprop i hjernen

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 24-04-2015

Medarbejdere, som oplever at være udsat for både høje krav og lav kontrol i arbejde, har 24 procent større risiko for få en blodprop i hjernen end medarbejdere, der ikke er udsat for kombinationen af de to arbejdsmiljøfaktorer på arbejdet. Det viser et stort europæisk studie, der omfatter næsten 200.000 personer fra 14 studier i seks europæiske lande.

Stress og hjertekarsygdomme

Medarbejdere, der oplever at være udsat for en kombination af både høje krav og lav kontrol på arbejdet, har en forhøjet risiko for at udvikle iskæmisk hjertekarsygdom. Det viste tidligere forskning, som NFA blandt andet var involveret i. Risikoen for at pådrage sig et slagtilfælde i form af en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning har dog været usikker. 

I et nyt studie analyserede en gruppe forskere sammenhængen mellem kombinationen af høje krav og lav kontrol på arbejdet og risikoen for slagtilfælde blandt 196.380 kvinder og mænd fra 14 kohortestudier i seks europæiske lande. 

Sygdomme omtalt i artiklen


Iskæmisk hjertesygdom er karakteriseret ved reduceret ilttilførsel til hjertemuskelen, som skyldes forsnævrede eller blokerede kranspulsårer. 

Slagtilfælde kan skyldes enten en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning. 

24 procent højere risiko for slagtilfælde pga. blodprop i hjernen

Forskerne fulgte de 196.380 personer i gennemsnitligt ni år, og de registrerede 2.023 første-gangs-slagtilfælde. Resultaterne viser, at risikoen for at få et slagtilfælde på grund af en blodprop i hjernen var 24 procent højere, når man oplever at være udsat for kombinationen af høje krav og lav kontrol på arbejdet, i forhold til ikke at opleve netop denne kombination af de to faktorer. Tallene var justeret for alder og køn. Det var ingen sammenhæng mellem høje krav og lav kontrol og slagtilfælde pga. hjerneblødning.

Nye resultater ligger i tråd med tidligere fund

”Vores nye resultater ligger fint i tråd med resultaterne af vores tidligere studier, som har vist, at netop denne kombination af faktorer i arbejdsmiljøet, dvs. høje krav og lav kontrol, forhøjer risikoen for iskæmisk hjertekarsygdom med 23 procent. Iskæmisk hjertesygdom og slagtilfælde pga. blodprop i hjernen har delvist fælles årsagsmekanismer. Det giver derfor mening, at kombinationen af høje krav og lav kontrol hænger sammen med både iskæmisk hjertesygdom og slagtilfælde pga. blodprop i hjernen, og det giver også mening, at de to arbejdsmiljøfaktorer ikke har sammenhæng med slagtilfælde pga. hjerneblødning, som har andre årsagsmekanismer, siger professor Reiner Rugulies, NFA, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Krav-kontrol modellen (job strain model)


Krav-kontrol modellen, der på engelsk hedder ”demand-control model”, blev udviklet i 1970’erne, og er den mest brugte og mest velundersøgte model indenfor forskningen om sammenhæng mellem psykosocialt arbejdsmiljø og helbred.

Modellen antager, at kombinationen af på den ene side høje psykiske krav og på den anden side lav kontrol på arbejdet (hvilket til sammen kaldes ”job strain”), udgør en belastning, som kan føre til helbredsproblemer (fx hjertekarsygdomme og depression).

Som eksempel på høje psykiske krav kan nævnes stor arbejdsmængde, højt arbejdstempo og tidspres. 

Lav kontrol består af to komponenter: lav indflydelse, fx lav indflydelse på arbejdstilrettelæggelse eller på vigtige beslutninger. Og ringe muligheder for at anvende og udvikle nye færdigheder , fx at lave meget ensartet arbejde eller arbejde som ikke giver muligheder for at lære nyt. 

Det er antaget i krav-kontrol modellen, at sammenspil af høje krav og lav kontrol giver en større sundhedsrisiko end hver af de to faktorer for sig selv.

Læs den videnskabelige artikel

Fransson EI, Nyberg ST et al. Job Strain and the Risk of Stroke. An Individual Participant Data Meta-Analysis. Stroke, 2015;46:557-559. doi: l0.1161/STROKEAHA.l14.008019.

Læs relateret nyhed om krav og kontrol og hjertekarsygdom 

‘Høje krav og ringe kontrol i arbejdet givet øget risiko for hjertekarsygdom'.

Yderligere oplysninger

Professor Reiner Rugulies, NFA.