Spredning af MRSA-bakterier fra svinestalde
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Af: Kirsten Rydahl - 01-11-2018
Hvordan MRSA-bakterier spredes er ikke helt klart, men vi ved nu, at de kan sidde på støvpartikler, at man bærer bakterien i næsen efter at have været kort tid i svinestalden, og at MRSA kan leve op til 2 måneder i støv fra svinestalden.
Den antibiotikaresistente MRSA-bakterie er blevet fast inventar i næsten 90 procent af alle danske svinebesætninger. Desværre kan den også overleve et stykke tid i støv, der slipper ud af staldene.
MRSA er normalt uskadelig for friske og raske mennesker men kan udgøre et problem for svækkede og syge personer. Den kan blandt andet give infektioner i operationssår eller blodforgiftninger, som er svære at behandle, fordi den er resistent over for de mest almindelige former for antibiotika.
Der er derfor god grund til at finde ud af, hvordan MRSA spredes fra dyr til mennesker.
På Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har forskere de senere år blandt andet arbejdet på at afdække, om man kan blive bærer af MRSA-bakterier alene ved passivt at opholde sig i en svinestald, og hvor længe MRSA-bakterier overlever uden for staldene og derfor potentielt set stadig kan udgøre en smittefare.
Resultaterne har vi omtalt på NFA’s hjemmeside, og du kan læse dem her:
- MRSA-støv kan nå dybt ned i luftvejene, men størstedelen bliver i næsen, nyhed offentliggjort på nfa.dk den 4. oktober 2018
- Stadig levende MRSA-bakterier i støv fra svinestalde efter 2 måneder, nyhed offentliggjort på nfa.dk den 20. februar 2018
- Besøg i en svinestald giver kortvarig MRSA-forurening af næsen, nyhed offentliggjort på nfa.dk den 3. oktober 2017
- En simpel indsats gav mindre støv i luften hos landmænd, nyhed offentliggjort på nfa.dk den 12. december 2016
Yderligere oplysninger
Seniorforsker Anne Mette Madsen, NFA.
Temanyhedsbrev om mikroorganismer i arbejdsmiljøet
Ovenstående artikel er en del af NFA's temanyhedsbrev om mikroorganismer i arbejdsmiljøet udsendt torsdag den 1. november 2018.
Læs hele temanyhedsbrevet her.