Spring over hovedmenu
Ældrepleje hjælper kvinde op at stå

Forebyggelse af smerter i muskler og led i ældreplejen

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 22-06-2020

Muskel- og skeletbesvær er udbredt blandt SOSU’er i ældreplejen. I flere projekter på NFA har forskere derfor undersøgt eller er i gang med at undersøge, hvordan man kan forebygge og afhjælpe besværet og smerterne bedst muligt.

Ondt i ryggen, ondt over lænden eller smerter i arme og skuldre, knæ eller hofter er hverdag for mange SOSU’er og andre ansatte i ældreplejen. Det kan være at smerterne er bygget op over flere år, eller der kan være tale om, at en akut overbelastning ved personforflytninger giver en akut skade i muskler og led og efterfølgende smerter. 

På NFA har forskerne i mange år forsket i arbejdsmiljøet blandt sosu’er i ældreplejen, og hvad der kan gøres for at lette det fysiske arbejdsmiljø.

Flere nyere projekter fokuserer på forskellige dele af den nødvendige forebyggelse af muskel- og skeletbesvær blandt SOSU’er i hverdagen. Det kan omsættes og bruges i praksis på forskellig vis i forskellige sammenhænge. Nedenfor er et lille udpluk af nogle af de nyere projekter.

Kan man organisere sig ud af smerter?

Et igangværende projekt kaldes DOSES IGLO og forventes afsluttet i 2021. Her vil forskerne skabe ny forskningsbaseret viden om, hvilke faktorer på arbejdspladsen, der bør fokuseres på, for effektivt og langtidsholdbart at forhindre fysisk overbelastning og forebygge muskelskeletbesvær. 

Det overordnede formål med projektet er at undersøge, i hvilken grad medarbejdernes fysiske arbejdsbelastninger, dvs. hyppigheden af løft uden brug af hjælpemidler og arbejde med stærkt foroverbøjet ryg, og udvikling af muskelskeletbesvær, bliver bestemt af faktorer på henholdsvis organisations-, ledelses-, team-, og/eller medarbejder-niveau (det såkaldte IGLO-princip). 

Læs en tidligere nyhed om projektet: Kan man organisere sig ud af smerter.

Yderligere oplysninger om projektet. 

Forebyggelseskompetence havde en effekt på smerter og antal dage med gener

Et tidligere afsluttet ph.d.-projekt drejede sig om forebyggelseskompetence, dvs. hvad det betyder at have viden om arbejdsmiljø og helbred samt at have kompetencerne og mulighederne for at bruge denne viden til at forbedre arbejdsmiljøet – uafhængigt af konteksten (arbejdspladsen) og arbejdsmiljøudfordringerne. Formålet var at undersøge effekten af at introducere forebyggelseskompetence på plejecentre med henblik på at reducere medarbejdernes smerte og konsekvenser af smerter. Indsatsen på plejehjemmene inkluderede to trin:

  1. Kurser med henblik på at styrke viden blandt medarbejdere og ledere om smerter og arbejdsmiljø samt redskaber til konstruktiv kommunikation
  2. Struktureret kommunikation hver 3. uge om arbejdsmiljø og helbred mellem hver enkelt medarbejder og nærmeste leder.

Resultaterne viste, at indsatsen både reducerede den gennemsnitlige smerte for hele medarbejdergruppen og for medarbejdere med smerter vurderet til  3 eller derover på en skala målt fra 0-10, hvor 10 angiver den højeste grad af smerter . Der var også en tendens til en reduktion i antallet af dage med gener. 

Læs slutrapporten 'Forebyggelseskompetence – et nyt virkemiddel på arbejdspladsen, NFA. 

Ovenstående bygger på ph.d.-projektet: Larsen AK. Organizing health literacy in nursing homes – evaluation of a workplace intervention, NFA og Syddansk Universitet. 2018.

Forflyt med omtanke 

Et tredje projekt, der har resulteret i en podcastserie på 8 episoder med titlen ’Forflyt med omtanke', har fokus på forebyggelse af akut fysisk overbelastning på social- og sundhedsområdet. I serien får man svar på spørgsmålene: Hvad er akut fysisk overbelastning? Hvor og hvornår opstår de farlige situationer? Og hvad kan man gøre for at forebygge dem? 

Podcasten bygger på et projekt, hvor formålet var at undersøge, hvorfor og hvordan akut fysisk overbelastning opstår i forbindelse med personforflytninger, og hvad der kan gøres for at forebygge disse.

Projektet, som var et kortlægningsprojekt, var rekvireret og finansieret af BFA Velfærd og Offentlig Administration.

Hør podcast-serien på BFA Velfærds hjemmeside.

Læs rapporten 'Forebyggelse af akut fysisk overbelastning på social- og sundhedsområdet, NFA, 2019'.

Tydelig ledelsesstrategi letter indførslen af ny teknologi i ældreplejen

Endnu et projekt havde fokus på nye teknologier i ældreplejen og på, hvordan disse teknologier kan lette de ansattes fysiske arbejdsmiljø og gøre de ældre mere selvhjulpne.

Resultaterne, som er præsenteret i en dansksproget rapport viste, at indførelsen af teknologi fungerer bedst, når ledelsen har lagt en strategi fra starten, og når tidspres eller krav om parallelt indhentet effektivisering ikke overskygger teknologiernes positive kvaliteter.

Læs den tidligere nyhed og find link til rapporten.

Læs hele NFA's temanyhedsbrev om forskning i arbejdsmiljøet på kommunale arbejdspladser, der arbejder med mennesker.