Spring over hovedmenu

Safety Observer app version 2.0 lanceret

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - 10-11-2020

Sikkerhedsapp’en Safety Observer er nu lanceret i en version 2.0 med nye funktioner og skabeloner til sikkerhedsrunderinger i endnu flere brancher. Så opdatér din app eller hent den gratis i din app-store.

Safety Observer er en gratis app, som ledere og medarbejder kan bruge til at måle det aktuelle sikkerhedsniveau på arbejdspladsen. App'en er en digital udgave af et runderingsværktøj til at dokumentere sikkerhedsforhold og –adfærd på arbejdspladsen – både de gode og dem, der skal forbedres. Den er et supplement til – ikke en erstatning for – det øvrige forebyggelsesarbejde.

App’en er oprindeligt udviklet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i tæt samarbejde med Arbejdsmedicin Herning og BrancheFællesskab for Arbejdsmiljø (BFA) Industri. App’en blev lanceret i 2017, og brugerne har taget rigtig godt imod den. I løbet af 2020 er app’en blevet videreudviklet og forbedret i samarbejde med alle fem BFA’er og Arbejdsmiljørådet og med input fra både store og mindre arbejdspladser, der anvender app’en.

- Brugerne er rigtig glade for Safety Observer, og de har sendt os over 50 forslag - bl.a. til yderligere funktionalitet. Mange af dem har vi nu indarbejdet med rigtig god hjælp og løbende feedback fra arbejdspladserne, fortæller Pete Kines fra NFA.

Mere brugervenlig

Brugerne har blandt andet efterspurgt muligheder for selv at skræddersy funktionaliteten i deres runderingsskemaer i app’en. Fremover kan de derfor nu bl.a. aktivt tilvælge, om der kan tilføjes fotos, noter og smileys på de enkelte skemaer. Derudover efterkommer app’en nu også brugernes ønske om, at man kan se GPS-koordinater for de optagne fotos, når man modtager en PDF-rapport over resultaterne fra runderingen via e-mail. På den måde ved brugerne præcist, hvor observationen er foretaget. Det er meget brugbart for fx kommuner og entreprenører, hvis medarbejdere arbejder over store strækninger eller på forskellige lokaliteter i løbet af dagen.

Og så har BFA’erne i samarbejde med NFA udviklet en stribe nye skabeloner for sikkerhedsrunderinger bl.a. inden for transport, dagpleje, døgninstitutioner, industri, bygge- og anlægsarbejde, service og arbejde med nanomaterialer.

- Med de nye skabeloner er det blevet nemmere for mange flere arbejdspladser at komme i gang med at bruge app’en. På arbejdspladsen skal man blot vælge en brugbar skabelon og så tilpasse den til ens specifikke behov, forklarer Allan Snitker, fuldmægtig i Arbejdsmiljørådets sekretariat (AMR).

Meningsfuldt og inspirerende samarbejde

Udviklingen af version 2.0 er foregået i samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter i Arbejdsmiljørådet (AMR), de fem BFA’er, Arbejdsmedicin Herning, NFA og en række arbejdspladser, og det har været positivt.

- Det tætte samarbejde mellem alle relevante aktører har været meget værdifuldt for udviklingen af version 2.0. Det har været meget inspirerende og givet rigtig god mening. Det har helt sikkert bidraget til, at Safety Observer er et mere brugbart værktøj, som er nemmere at anvende i flere brancher, siger Charlotte Martin, Sekretariatsleder i BFA Bygge og Anlæg.

Læs mere om Safety Observer

Yderligere oplysninger

Pete Kines, seniorforsker på NFA