Spring over hovedmenu
Pressebillede Anne Helene Garde

Helene Garde forsker til daglig for dem, der arbejder om natten

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 24-09-2024

Professor Helene Garde har i år 30 års jubilæum på NFA.

I 30 år har Helene Garde forsket i, hvordan arbejdsmiljø kan påvirke vores helbred. 

- Det, der driver mig, er at skabe ny viden, som kan bruges til at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Jeg er stolt af at være med til at bidrage med viden af høj kvalitet, som kan løse problemer ude i virkeligheden, siger Helene Garde, der er professor på NFA. 

Helene Garde er professor i psykosocialt arbejdsmiljø med særlige opgaver inden for arbejdstid. Hendes forskning er forankret i det psykosociale forskningsområde og har tætte bånd til sikkerhedskultur og arbejdsulykker. Hun har igennem årene blandt andet haft fokus på arbejdstidens organisering og sammenhænge mellem arbejdstid, søvn og risiko for sygdom og ulykker. 

I Danmark arbejder omkring syv procent af arbejdsstyrken om natten - enten som fast natarbejde eller som del af skiftende arbejdstider. Forskning peger på, at natarbejde hænger sammen med blandt andet øget risici for ulykker og komplikationer i graviditeten. 

Fra forskning til overenskomster

Helene Garde har været med til at samle den eksisterende viden om tilrettelæggelse af natarbejde til en række forskningsbaserede anbefalinger om, hvordan arbejdet kan tilrettelægges for at minimere risikoen ved natarbejde. Anbefalingerne blev i 2023 skrevet ind i overenskomsterne på Industriens område. 

– De seneste år er vi kommet langt med vores forskning. Det er blandt andet sket, fordi vi i samarbejde med andre forskere og regionerne har etableret Dansk ArbejdstidsDatabase, som er verdens største database med meget detaljerede data om arbejdstid, herunder komme- og gåtider for 350.000 ansatte, siger Helene Garde.

Undersøger sammenhæng mellem indflydelse på arbejdstid og søvn 

Der mangler dog stadig viden om, hvordan man kan gøre det sundere og sikrere at arbejde om natten.

- I fremtiden vil vi for eksempel gerne undersøge, hvad indflydelse på egen arbejdstid betyder for natarbejderes søvn og helbred. Det kan vi blandt andet gøre ved at analysere nogle af de data, som vi har samlet ind i vores 1001 nat-projekt, hvor mere end 1.000 regionsansatte fra hele landet har deltaget, siger Helene Garde.