Spring over hovedmenu
Gruppefoto fra konference om Sundhedsmiljø på NFA

Konference på NFA: Hvordan kan man blive sund af at gå på arbejde?

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 31-05-2024

Hvordan kan medarbejdere blive sundere, når de går hjem fra arbejde, end da de ankom? Det spørgsmål var omdrejningspunktet for konferencen om Sundhedsmiljø, hvor danske og internationale forskere delte viden og erfaringer.

Pædagoger, der deltager i fysisk aktive lege med børnene. Hjemmehjælpere, som cykler til og fra beboere, og lokomotivførere med arbejdsopgaver, der får dem op at stå.

Arbejdsdagen kan struktureres på mange måder, så den gavner medarbejdernes sundhed.

Den 23.-24. maj inviterede Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forskere fra nær og fjern til Den Internationale Konference om Sundhedsmiljø for at blive klogere på, hvordan arbejdspladser kan få et arbejdsmiljø, som forbedrer medarbejderes fysiske, mentale og sociale sundhed.

Det er anden gang, forskere fra Danmark, Norge, Sverige, Skotland og Australien samles for at diskutere, hvordan man kan skabe sunde arbejdspladser.

- Vi er stolte af at kunne åbne dørene for vores udenlandske kolleger og i fællesskab dele erfaringer, viden og metodikker. Formålet med at mødes er at inspirere hinanden til, hvordan vores forskning kan gøres endnu mere nyttig, effektiv og implementeres på tværs af brancher og jobs, siger Andreas Holtermann, forskningschef og professor for det ergonomiske arbejdsmiljø på NFA.

Hvad er Sundhedsmiljø?

Nøgleelementet i tilgangen Sundhedsmiljø (som på engelsk er navngivet Goldilocks Work) er, at medarbejderne skal blive sundere af at udføre deres arbejdet. Sundhedsmiljø handler om at integrere sundhedsstyrkende elementer i arbejdsopgaverne, og det er et alternativ til de traditionelle sundhedsfremmende tilbud. Det vil sige, at med Sundhedsmiljø styrkes medarbejdernes sundhed i selve arbejdet, uden at de sundhedsstyrkende tiltag bliver et valgfrit ”add-on” til arbejdsopgaverne.

- Sundhedsmiljø er et vigtigt tiltag, fordi det giver os en helt ny måde at bidrage til sundhed i samfundet på, fortæller professor ved Curtin Universitet i Australien Leon Straker, som deltog på konferencen.

- Før i tiden betragtede vi arbejdspladsen som et sted som for eksempel kunne forårsage ulykker. Med Sundhedsmiljø betragter vi arbejdspladsen som et sted, der både kan hjælpe medarbejdere, virksomheder og samfundet med at blive sundere og mere bæredygtig.


Kontakt