Smerter i kroppen

smerter i kroppen topillustration

Ergonomisk arbejdsmiljø | Smerter i kroppen

Lænderygsmerter, nakkesmerter og slidgigt koster hvert år samfundet 39 mia. kr. i produktionstab. Kilde: Sundhedsstyrelsen

NFA forsker i, hvordan arbejdsmiljøet påvirker smerter i kroppen. En væsentlig del af forskningen har fokus på at undersøge, hvordan man bedst muligt forebygger, mindsker og håndterer smerter på arbejdspladsen.

Hvad er smerter?

Smerter i kroppen kan opstå i forbindelse med arbejdet eller på grund af vores livsstil. Der kan være tale om akutte eller kroniske smerter. Forskningen viser, at især medarbejdere i brancher med en høj grad af fysisk arbejde får smerter og smerterelateret sygefravær og ender med at trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet.

Hvordan opstår smerter?

Smerter i kroppen opstår oftere hos medarbejdere, der løser fysisk betonede arbejdsopgaver. Desuden viser forskningen, at særligt kommunikation og ledelse spiller en vigtig rolle, når det kommer til smerter. Hvis arbejdspladsen fx ikke har de nødvendige kommunikationsværktøjer og en generel viden om forebyggelse og håndtering af smerter, har medarbejderne større risiko for at blive syge.

Hvad er konsekvenserne af smerter?

Senest viser tal fra Sundhedsstyrelsen, at smerter i ryg og nakke årligt koster samfundet 39 mia. kr. i produktionstab. Det skyldes bl.a., at smerter er en primær årsag til langvarigt sygefravær og tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Samtidig har smerterne også stor indvirkning på vores livskvalitet. De kan både give psykiske, økonomiske og sociale bekymringer og føre til fx isolation og inaktivitet.

Her finder du relevante faktaark om smerter i kroppen

Her finder du relevante værktøjer om smerter i kroppen

Forskning om smerter i kroppen

smerter i kroppen box2 illustration

Få inspiration til dit arbejde med smerter i kroppen

smerter i kroppen box3 illustration


NFA logo

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø | Lersø Parkallé 105 | 2100 København Ø. | T: 39 16 52 00 | F: 39 16 52 01 | M: nfa@nfa.dk | CVR: 15 41 37 00